Jakie wino na dzisiaj?
Wina Białe
- Rulandské šedé (pinot gris) – Morawy (Starý Poddvorov), Republika Czeska
Wino o aromacie kandyzowanych owoców cytrusowych i marcepanu z grejpfrutową nutą. W ustach charakteryzuje delikatna mineralność i niska kwasowość, co czyni je lekkim i łatwym w odbiorze.
- Sauvignon blanc – Turenia w Dolina Loary, Francja
Wino o wyraźnej mineralności, zapachu pączków czarnej porzeczki i świeżych cytrusów z przyjemnie orzeźwiającą kwasowością.
- Malvazija – Istria, Słowenia
Wino o jasnożółtej barwie i przyjemnej świeżości. Typowe dla szczepu subtelne nuty mandarynki i kwiatu akacji. W ustach żywa kwasowość i grejpfrutowa goryczka. Pełnia i harmonia.
Wina Czerwone
- Vaucluse Rouge (syrah, merlot) – Dolina Rodanu, Francja
Południowe wino o głębokiej czerwonej barwie, aromacie śliwek, czarnej wiśni z nutą cedrową i pikantnym przyprawowym niuansem. W ustach soczyste i miękkie z delikatną taniną, bardzo dobrze zrównoważone.
- Kékfrankos (blaufränkisch) – Szekszárd, Węgry
Podstawowe wino Heimannów, intensywnie owocowe, uzupełnione nutą suszonych ziół. Usta wytrawne o przyjemnym smaku wiśni i jeżyn. Dominuje lekkość, delikatność i soczystość.
- Cabernet sauvignon Montello – Veneto, Włochy
Wino o głębokim rubinowym kolorze, wyraźnym zapachu i smaku czarnej porzeczki wzbogaconych o pikantną nutę. Pełne i długie z dobrze zaznaczoną taniną.